Teknik Bilgi

Kartonpiyer Hakkýnda

Alçý kalýptan üretilen kartonpiyerler artýk günümüzde yerini polistrenden üretilme kartonpiyerlere býrakmaktadýr. Çünkü polistren kartonpiyerler oldukça hafif, uygulamasý çok kolay, uygulama sýrasýnda herhangi bir toz pislik býrakmamasý sayesinde günümüzde oldukça geniþ bir kullaným alaný bulmuþtur. Akgönül Yalýtým olarak geniþ ürün yelpazemiz ile kartonpiyer ve dekoratif iç mekan ürünlerinin üretim yapmaktayýz.

Söve Hakkýnda

Akgönül söve dýþ cephelerde kullanýlan polistrenden yapýlma hazýr elemanlardýr. Oldukça fazla model seçeneðiyle, farklý tasarýmlarýn yapýlmasýna olanak saðlamasýyla mimarlar ve tasarýmcýlar için bulunmaz bir kolaylýk ve esneklik saðlar.
Günümüz inþaat sektöründe çok deðiþik malzemelerden elde edilen metal alaþýmlý, poliüretan, polyester, ahþap, beton ve doðal taþlardan iþlenerek çok deðiþik modellerde ve ölçülerde hazýrlanmýþ söveleri bulmak mümkündür. Bu söveler montaja hazýr halde bulunurlar. Bu tür sövelere hazýr söve denir. Hazýr söveler içinde en çok uygulama payý polistren köpük (strafor) sövelere aittir. Çünkü polistren sövelerin diðerlerine göre; ekonomiktir, uygulamasý çok kolaydýr, uzun ömürlüdür, istenilen þekillerde hýzlý bir þekilde üretilebilir ve hafifdir.

Akgönül söve her türlü estetik tarza ait söve modeline sahiptir. Sahip olduðu onlarca modelin yanýnda istenilen þekil ve ölçülerde üretim yapabilecek olanaklara ve makine kapasitesine sahiptir.

Polistrenden yapýlan hazýr söveler maliyet, kalite ve montaj kolaylýðý açýsýndan tercih edilmektedir. Akgönül söve uygulamalarý, yapýlarýmýza estetik kazandýrmasý açýsýndan inþaat sektöründe sýkca kullanýlan bir ürün haline gelmiþtir.

Ýþçilik söve uygulamalarýnda çok önemlidir. Söve malzemesi ne kadar kaliteli olursa olsun doðru iþçilik yapýlmadýðý sürece, cephenizde istenilen sonuç alamayabilirsiniz. Doðru söve malzemesini doðru iþçilik ile uygularsanýz uzun süreli kullanabileceðiniz þýk ve estetik cepheler elde edebilirsiniz.

Söveyi cepheye yapýþtýrýrken gelecekte sövenin düþmesi gibi bir problem yaþamamak için kaliteli iþcilik ve kaliteli malzeme kullanýlmasý gereklidir. Dýþ cephe süslemesi olarak kullanýlan baþlýca ürünler söve, fugalý panel, denizlik, kat silmesi, terra,tuðla desenli cephe kaplama, payanda, köþe taþý, köþe ladasý, fuga profili, çýta v.b. ürünlerdir.

Avantajlarýmýz

  • Söveler 2 m/tül halinde üretilmektedir.
  • Sövelerde yüksek yoðunluklu EPS kullanýlmaktadýr.
  • Söve yüzeyinde kullanýlan sýva akrilik esaslýdýr.
  • Kullanýlan reçineler tamamýyla ithaldir.
  • Bünyesine su almaz, hertürlü mevsim koþullarýna dayanýklýdýr.
  • Montajýnda konstrüksiyon gerektirmez. Kolay monte edilir.
  • Sýva ve EPS’ nin uyumu mükemmeldir.
  • Sýva yüzeyi sert ve ayný ölçüde elastiktir. Çatlama yapmaz.
  • Yüzeyi dýþ cephe boyasý ile boyanabilir.
  • Hafifliðinden dolayý binaya ek yük getirmez. Kolay taþýnýr. Çürümez ve kokmaz.
  • Ekonomiktir.

EPS Hakkýnda

Genleþtirilmiþ Polistiren Sert Köpük (EPS-Expanded Polystyren Foam), stiren monomerin polimerizasyonuyla petrolden elde edilen, köpük haldeki kapalý gözenekli tipik olarak beyaz renkli bir termoplastik malzemedir. Özel üretimlerde taneciklerin uzun dalga ýþýnýmý yansýtacak þekilde iþlendiði gri/siyah tonlarýnda ürünler de mavcuttur.
Polistiren taneciklerinin þiþirilmesi ve birbirine kaynaþmasý ile elde edilen EPS ürünlerde, taneciklerin þiþirilmesi ve köpük elde edilmesi için kullanýlan þiþirici gaz ‘Pentan’dýr. Organik bir bileþen olan pentan, tanecikler içinde çok sayýda küçük gözeneklerin oluþmasýný saðladýktan sonra, üretim sýrasýnda ve üretimi takiben çok kýsa sürede hava ile yer deðiþtirir. Açýða çýkan pentan gazý atmosferde zaten bulunan CO2 ve su buharýna-H2O’ya dönüþür. Pentanýn açýða çýkmasýyla, malzemenin bünyesinde bulunan çok sayýdaki (yoðunluða baðlý olarak 1 m3 EPS’de 3-6 milyar) küçük kapalý gözenekli hücreler içinde durgun hava hapsolur. Malzemenin % 98’i hareketsiz havadýr; %2’si ise polistirendir.
Malzeme, küçük tanecikler halinde hammadde olarak temin edildikten sonra ön þiþirme iþleminden geçer. Bu sýrada taneciklerin içindeki pentan gazý ile hava yer deðiþtirir ve malzemenin istenilen yoðunluðu bu aþamada büyük ölçüde saðlanýr. Daha sonra özel silolorda dinlendirilen genleþtirilmiþ taneciklerin kalýp içerisinde su buharý yardýmý ile birbirleriyle kaynaþmasý ve malzemenin özelliklerini kazanmasý saðlanýr. Tanelerin birbiri ile kaynaþmasý sonucunda balpeteði görünümünde, arada boþluk kalmadan birbiri ile kaynaþmýþ çokgenlerin oluþturduðu sürekli bir kütle meydana gelir. Daha sonraki üretim adýmlarý ise malzemenin kullaným sahasýna (ýsý yalýtým amaçlý veya ambalaj malzemesi olarak) göre deðiþiklik gösterir (+).

Bilindiði gibi durgun hava, bilinen en ekonomik, çevre dostu ve mükemmel ýsý yalýtým malzemesidir. EPS’nin üstün ýsý yalýtým özellikleri çok sayýdaki taneciklerinin bünyesinde bulundurduðu durgun hava sayesindedir. Dünyada mevcut en iyi ýsý yalýtýmý saðlayan birkaç malzemeden biri olan EPS, ayný performansý, ülkemizde kullanýlan diðer ýsý yalýtým malzemelerinden daha ekonomik olarak saðlayan tek malzemedir. Malzeme, esnek olan yapýsý, darbe emiþ özelliði ve mekanik dayanýklýlýðý sayesinde de bir çok ürünün koruma amaçlý amblajlanmasýnda kullanýlýr ve ambalajlanan ürünlerin hasar görmelerini engeller. Ayrýca, hem ýsý yalýtým özelliði hem de koruma özelliði sayesinde EPS’in özel tipleri gýda malzemelerinin de amblajalanmasýnda kullanýlýr.

Üretiminin enerji yoðun olmamasý, üstün teknik özelliklerine raðmen ekonomik olmasýnýn diðer önemli sebebidir. Etkin mekanik dayanýmýn yanýnda þiþirici gazýn çok kýsa sürede hava ile yer deðiþtirmesi, ürünün performansýnýn kullaným ömrü boyunca sabit kalmasýný saðlar. Kalýnlýðý azalmaz, ýsý iletkenliði artmaz, mekanik özellikleri deðiþmez ve diðer özelliklerinde de zamanla hiçbir bozulma meydana gelmez.

EPS, kullaným sahasýna göre istenilen yoðunluklarda üretilir. Özellikleri yoðunlukla istenilen yönde deðiþtirilebildiðinden malzeme israfýna ve gereksiz maliyet artýþlarýna sebep olmaz. Isý yalýtým amacýyla genellikle 15–30 kg/m3yoðunluklarda; ambalaj malzemesi olarak kullaným amacýyla da 20-100 kg/m3 yoðunluklarda üretilmektedir. Bitmiþ ürün olarak EPS, hafiflik, kolay iþlenebilirlik ve diðer malzemeler ile kompozit ürünlerin imalatýnda kullanýlabilirlik gibi özelliklere de sahiptir.

Bütün bu özelliklerinin yaný sýra EPS, %100 geri dönüþümlü bir malzeme olmasý ve bünyesinde bulundurduðu malzemelerin atmosfere ve ozon tabakasýna zarar vermemesinden ötürü çevre dostu bir malzemedir. EPS’nin özel tipleri ayrýca, gýda maddelerinin amblajlarýnda bile kullanýlabilen ve insan saðlýðýna zararlý olmayan bir üründür.

EPS ürünler, levha, boru veya önceden þekil verilmiþ elemanlar halinde, yapýlarýn ýsý ve ses yalýtýmýnda ve ambalaj sanayiinde yoðun bir þekilde kullanýlýrlar. EPS ürünlerin ayrýca, binalarda duvar malzemesi olarak kullanýmýndan, soðuk hava depolarýnýn yalýtýmýna, soðuk bölgelerdeki karayolu yapýmýna, zeminlerin takviyesine, gemiler için can simidi ve can yeleði yapýmýna kadar sayýlmasý mümkün olmayan; hafifliðin, dayanýmýn, kolay þekil verebilmenin, kolay uygulayabilmenin ve düþük ýsý iletkenliðinin önemli olduðu bütün uygulamalarda sýnýrsýz kullaným alaný vardýr.

Uygulama Teknikleri